Mersin’de bulunan ve Türkiye’nin en derin üçüncü mağarası olarak bilinen Morca’da yaşanan olay, ABD’li bilim insanı Mark Dickey‘in rahatsızlanarak mağara içinde mahsur kalmasıyla büyük bir kurtarma operasyonunu gündeme taşıdı. Mark Dickey’in sağ salim dışarı çıkarılması için koordinasyon sağlamak amacıyla altı farklı ülkeden gelen toplamda 192 kişilik bir ekip, yoğun bir çaba içinde. Bu olayın yaşandığı andan itibaren geçen beş gün boyunca Dickey, mağara içinde sıkı bir sağlık kontrolü altında tutuluyor.
Bu zorlu kurtarma operasyonunda dikkat çeken bir detay ise, Dickey’in çıkarılması için iki farklı planın üzerinde durulmasıdır. Bu iki farklı planın, hem bilimsel ve teknik açıdan uygunluğu hem de Dickey’in sağlığını riske atma potansiyeli göz önünde bulundurularak titizlikle değerlendirilmekte. Her iki planın da incelenmesi ve en uygununun seçilmesi için sürekli bir çaba gösteriliyor.
AFAD Çalışmalarını Sürdürüyor
AFAD tarafından koordine edilen kurtarma ekipleri, Mersin’deki Morca Mağarası’nda mahsur kalan ABD’li bilim insanı Mark Dickey’i kurtarma operasyonunu büyük bir özveriyle yürütmeye devam ediyorlar. Bu kurtarma operasyonunda arama, kurtarma, tedavi hizmetleri ve lojistik alanlarında uzmanlaşmış ekipler etkili bir şekilde işbirliği içinde çalışıyor.
Kurtarma operasyonunun en kritik noktalarından biri, Mark Dickey’in sağlığını ve güvenliğini koruyarak onu mağaradan çıkarmak için iki farklı planın üzerinde titizlikle durulmasıdır. İlk plan, Dickey’in kendi imkanlarıyla sağlığına kavuşarak mağaradan çıkmasını öngörüyor. Diğer plan ise mağara içerisinde stratejik noktalara yerleştirilmiş olan her biri 7 kişiden oluşan ekiplerin yardımıyla Dickey’i çıkarmayı amaçlanıyor.