NASA’nın Ay’a tekrar insan götürmek için planladığı Artemis görevleri kapsamında, 1 ay önce dünyamızın atmosferinden başarıyla uzaya fırlatılan Orion isimli aracın geri dönüşü de başarıyla tamamlanmış oldu.
Aracın inişi Meksika açıklarındaki Guadalupe isimli adanın yakınlarına planlandığı gibi gerçekleşti ve teslim alındı. Toplamda 2 milyon 253 bin 081 kilometre mesafe kat ederek gezegenimize başarılı bir şekilde dönen aracın inişi, NASA’nın insanlığın yeniden Ay’a gönderilmesi planlarının başarılı bir şekilde çalışmasının göstergesi olarak karşımıza çıktı.
16 Kasım 2022’de Orion fırlatıldı ve 26 gün boyunca uzayda kaldı. Giriş sırasında, atmosfere yaklaşık olarak 40.000 km/s hızla girdi. Bu yüksek hız, atmosfer ile karşılaştığında devasa bir sıcaklığı tetikledi. Öyle ki Orion’un dış kapsülündeki sıcaklık, zaman zaman 3.000 santigrat dereceye kadar çıkabiliyordu.
NASA, insanların Ay’a seyahat etmeleri sırasında uzay aracının ısıdan kaynaklı olarak parçalanmaması riski nedeniyle özel teknolojileri kullandığı Orion’da başarıyla tamamladığı iniş sırasında, ısı kalkanının başarılı olduğunu gösterdi.
Ancak, teknolojinin tam olarak nasıl çalıştığını anlamak için NASA mühendislerinin yapacağı ek inceleme çalışmalarının gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu sayede, astronotların güvenli bir şekilde Ay’dan dönebilmeleri için gerekli adımlar atılabilir.
Orion’da, inişin belirli bölümlerinde etkin olarak kullanılan toplam 11 paraşüt mevcuttu. Bu paraşütler sayesinde, NASA 26 gündür uzayda bulunan uzay aracını başarıyla teslim aldı ve herhangi bir parçalanma yaşanmadı.
Vanessa Wyche, üst düzey yetkililerden biri olarak konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Wyche, bu görevin bizim için büyük bir başarı dedi. Ayrıca bundan sonrasında çalışmaların devam edeceği ve Orion’un insan taşıyabilir hale gelmesini sağlayacaklarını ifade ettiler. Eğer bunlar gerçek olursa NASA, 2024, 2025 veya 2026 yılında Ay’a insan gönderebilecek.