Hijyen konusu her sene gündeme taşınıyor. Özellikle son yapılan çalışmalar hijyen kurallarıyla ilgili pek çok şeyi adeta altüst etti. Buna göre restoranlar ve kafeler mercek altına alındı. Elde edilen sonuçlar, masalarda duran tuzluk ve karabiberliklerin oldukça önemli olduğunu gözler önüne serdi. ABC Laboratuvarları’nda yapılan araştırmalar, tuzluk ve biberliklere dair şok edici bilgileri ortaya çıkardı.
En başta büyük şehirler olmak üzere hem hemen her yerde gıda mekanları bir hayli dolu oluyor. Restoranlar genellikle evde yemek yapma derdini bitirmek için tercih ediliyor. Bunun yanında arkadaşlarla buluşmak içinde kullanılıyor. Yemek yediğiniz yerler gayet güzel olabilir. Fakat bir restoranda yemek yerken tuz ya da karabiber eklemeden önce pek çok kez düşünmelisiniz.
Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen çalışmalar, hijyen kurallarına dikkat eden mekanların bile masalarında yer alan tuzluk ve karabiberliklerin temizlenme sıklığının çok düşük olduğunu tespit etti. Ek olarak yapılan inceleme sonuçlarının içler acısı olduğunu ortaya koydu.
Genellikle hijyenin düşük olduğu yerler tuvaletler olarak düşünülür. Fakat araştırmalar daha farklı konuşuyor. Yapılan çalışmalar bir restorandaki en kirli objenin tuzluk ve biberlik olduğunu ortaya çıkardı. Aktarılan bilgilere göre karabiberliklerde 11.600 adet bakteri bulunuyor. Ayrıca tuzlukların da E.coli içerdiği saptandı. Tuzluk ve biberliklerin haricinde yağdanlık ve sirkeliklerde de durum aynı.
Tüm bunların ardından tek kullanımlık tuzluk ve biberlikler gündeme geldi. Araştırmacılar, restoranların tuzu ve biberi cam, porselen ya da plastik kutularından ziyade tek kullanımlık kâğıt tuzluklar kullanmalarını tavsiye ediyor. Aksi halde yemeğe serpmenin sağlık açısından sorun teşkil edebileceği ifade ediliyor.