Düzce bölgesinde, hamsi fiyatının 20 TL’ye düşmesi, balık severleri ve tüketicileri balıkçılara yönlendirdi. İstanbul’un Gürpınar semtinde ise balıkçılar, hamsiyi 30 TL’den satışa sunarak tezgahlarını donattılar.
Üsküdar ve Kadıköy bölgelerinde ise hamsinin kilosu 50 TL’den satılırken, çingene palamudu da iki günde 20 TL’lik bir düşüşle 50 TL’ye alıcı bulmaya başladı.
Kadıköy’deki Özmen Balıkçılık işletmesinin sahibi Yaşar Çay, “Balık bol ve tezgahlar hareketli. Biz, hali 30 TL civarından alıp 50 TL’ye satıyoruz. Vatandaşlar büyük bir ilgi gösteriyorlar ve satışlardan oldukça memnunuz” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Bu gelişme, hamsi fiyatlarında yaşanan düşüşün tüketici talebini artırdığını ve balıkçıları olumlu bir şekilde etkilediğini gösteriyor. Balık fiyatlarının sezonluk dalgalanmaları, tüketiciler için uygun fiyatlarla balık tüketme fırsatı sunabilirken, balıkçılara da ticaretlerini sürdürme olanağı sağlıyor.

Hamsi Avı Durmalı
Ayrıca, Akdeniz’de 15 Eylül tarihinde sona eren av yasağının ardından Hatay’daki balıkçılar, Konacık Barınağı’nda düzenlenen bir törenle denize açıldılar.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü olan Prof. Dr. Ahmet Cemal Dinçer, sürdürülebilir balıkçılığın önemine dikkat çekerek, hamsi avının tehlike altında olduğunu ve tamamen durdurulması gerektiğini önerdi.
Dinçer, “Hamsi stoklarında ciddi bir azalma gözlemliyoruz. Bu azalmanın ana nedeni, Karadeniz’deki aşırı avcılık faaliyetleridir. Bu nedenle, hamsi avcılığının tamamen durdurulması gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Bu öneri, denizlerdeki balık stoklarının sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi ve balıkçılık faaliyetlerinin dengeye kavuşturulması gerektiği konusundaki genel bir farkındalığı yansıtıyor.