1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Meta’nın Akademik Makale Yazacak Yapay Zekası Kapatıldı

Meta'nın geliştirdiği Galactica adlı yapay zekasının demo süreci sonlandırıldı.

Meta’nın Akademik Makale Yazacak Yapay Zekası Kapatıldı
Meta’nın Akademik Makale Yazacak Yapay Zekası Kapatıldı
0

Meta şirketinin oluşturduğu Galactica adlı yapay zeka sistemi küresel çapta büyük yankı uyandırmıştı. Başarılı marka, söz konusu sistemi bilimsel çalışmaları hızlandırmak ve arttırmak amacıyla geliştirdiğini ifade ediyordu. Fakat demo süreci çok da uzun sürmedi. Aktarılan bilgilere göre yapay zekanın anlamlı görülen ancak anlamsız olan yazıları ve ırkçılığa varan görüşleri nedeniyle çalışması durduruldu.

thumbnail
Önerilen Yazı
Microsoft, Türkiye’deki Oyuncuların Birbirine Oyun ‘Hediye Etmesini’ Yasakladı

Meta, geçtiğimiz günlerde Galactica isimi yapay zekasının bir demosunu yayınlamıştı. Geliştirilme amacının ise “bilimsel bilgiyi depolamak, birleştirmek ve değerlendirebilmek” olduğu ifade edilmişti. Sistem, geliştirilmiş bir büyük dil modelini kullanıyordu. Görünüşe göre yapay zeka henüz faaliyet göstermeye hazır değil.

Pek çok kullanıcı demo sürümünü denedi. Şirkete gönderilen geri bildirimlere göre yapay zeka mantıklı gibi gözükse de herhangi bir anlamı olmayan, anlamsız cümleler kuruyordu. Ek olarak yapay zekanın ırkçı olabildiği yönünde bazı eleştiriler geldi. Yaşanan bu gelişmelerin ardından Meta yapay zekanın demo erişimini kapattı.

Bilimsel Değeri Olmayan Metinler Çıktı

LLM adı verilen büyük dil modelleri az da olsa biliniyor. OpenAI’ın GPT-3 gibi yapay zeka sistemleri verimli çalışıyor. Hatta öğrenciler bu sistemi ödevlerini yapmakta kullanıyor. Söz konusu modeller milyonlarca metni tarıyor. Daha sonra sözcüklerin arasındaki bağı istatistiksel olarak ortaya çıkarıyor ve sonrasında da yeni metinler oluşturuyor.

Meta şirketinin Galactica adındaki yapay zekası, 48 milyondan fazla makale, ders kitabı ve ders notu, bilimsel site içeriği, ansiklopediyi barındırıyor. Şirkete göre sistemi beslemek için kullanılan yüksek kaliteli içeriğin yüksek kaliteli çıktı vermesi bekleniyor.

Demonun denemeleri ne yazık ki beklentileri karşılamadı. Yapay zeka sistemi, otoriter bir tona sahip olsa da bilimsel bir değeri olmayan metinler oluşturuyor. Bunun yanında yaptığı atıflar da gerçekte olmayan yazarlara ve makalelere ait olabiliyor. Bu da oldukça büyük bir sorun olarak nitelendiriliyor.

Paylaş

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir