Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), DEÜ Sabancı Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Milli Teknoloji Hamlesi’nin Bayraktarı Selçuk Bayraktar DEÜ’de” adlı programda, BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’ı ağırladı.
Programa DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, AK Parti İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan ve öğrenciler de katıldı. Selçuk Bayraktar, üniversite öğrencileriyle etkileşimli bir şekilde gerçekleştirdiği konuşmasında, “Pozitif bilimin de sosyal bilimin de metodolojisinin formalize edilmesinde büyük katkısı olan bir medeniyetin çocuklarıyız.”
“Uzmanlık alanım robotik. Robotiğin kurucusu bilim insanı Cezeri, bizim topraklarımızda yaşamış bir alim. Bir mühendis. İlk akıllı robot makinelerini yapan bir mühendis. Teknoloji paradigma dönüşümlerini bir sörf dalgasına benzetebiliriz. Önde olursanız hep önden gidiyorsunuz. Bizim başarımız da burada yatıyor” şeklinde konuştu.
Savunma Sanayinde Yerleşiyoruz
Türkiye, bir dönemde sadece ana montaj veya tedarik işlemleriyle sınırlı kalmıştı. Ancak o dönemde, özellikle terörle mücadele bağlamında insansız hava araçlarına olan ihtiyaç göz ardı edilemezdi. Bu gereksinimi karşılamak amacıyla Türkiye’nin ilk milli insansız hava aracı projesi başlatıldı. Bu proje, milli bir robot uçağı geliştirmeyi hedefliyordu. Bu önemli adıma dört firma katıldı ve proje milli bir yazılım veya gövdeye sahip olmalıydı.
“Bu dönemde, ailem ve bir mühendislik ekibimizle bu girişime başladık. Savunma Sanayi Başkanlığı, o zamanki adıyla Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından düzenlenen bir yarışmaya katıldık. Bu yarışma, oldukça küçük bir uçağı içeriyordu, ancak aslında bu uçak, Kızılelma olarak bilinen milli projenin çekirdeğini temsil ediyordu. Bu dönemde geliştirdiğimiz milli uçaklardan sadece bir tanesi uçabilmişti, diğerleri uçamamıştı. Ancak bu, milli bir girişim olarak bu alanda atılan önemli bir adımdı.” açıklamasında bulundu.